Λίγα 24ωρα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι προετοιμασίες κορυφώνονται – Πού θα στηθούν οι κάλπες για τα ΑμεΑ
Στα… κόκκινα δουλεύουν οι υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και την ερχόμενη Παρασκευή (6/10), 40 εργαζόμενοι στον κεντρικό δήμο μεταφέρουν, συναρμολογούν και καθαρίζουν όλο τον εξοπλισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
Έτσι, στο περίπτερο 5 της ΔΕΘ, που εκτείνεται σε περίπου 3.000 τ.μ., αυτήν την ώρα υπάρχουν 1.046 παραβάν, τα οποία έχουν συναρμολογηθεί από τους υπαλλήλους του κεντρικού δήμου.
Στον ίδιο χώρο βρίσκονται επίσης οι 988 κάλπες, που θα στηθούν στα εκλογικά τμήματα, ενώ από τουλάχιστον μία κάλπη για εκλογείς Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) θα βρίσκεται στις εισόδους των συνολικά 58 σχολείων, τα οποία θα μετατρέπουν σε εκλογικά κέντρα.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση ΑμεΑ, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα διαθέσει ειδικό όχημα του Δικτύου Μεταφοράς ΑμεΑ «ΑΙΝΕΙΑΣ».
Οι μετακινήσεις θα γίνουν την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 17:00, προς τα εκλογικά τμήματα που στεγάζονται σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για τον προγραμματισμό τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2313317591, 2313317533, 2313317878, 2313316603,
Παράλληλα, οι υπάλληλοι έχουν προχωρήσει στη διαλογή και κατανομή σε φακέλους των ψηφοδελτίων, στα οποία περιλαμβάνονται οι συνδυασμοί και τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων που θα διεκδικήσουν τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Παραβάν, κάλπες και εκλογικό υλικό θα τοποθετηθούν σε φορτηγά και θα αναχωρήσουν την Παρασκευή από τη ΔΕΘ, με προορισμό τα σχολεία, στα οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές.
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή, αλλά και τη Δευτέρα, επομένη μέρα των εκλογών.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου
Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου και σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την Κυριακή 15 του μηνός.
Στις επικείμενες εκλογές επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ μετά την εφαρμογή, κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές του 2019, του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.
Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α’ γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.
Οι νέες Αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.
Τη διοίκηση ή απλά την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια των 332 δήμων της χώρας διεκδικούν συνολικά 1.222 συνδυασμοί, ενώ για τις 13 περιφέρειες 78 συνδυασμοί.
Τις συνολικά 8.481 θέσεις στα δημοτικά συμβούλια διεκδικούν 63.906 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή η αναλογία είναι μία θέση προς 7,5 υποψηφίους.
Αντίστοιχα τον σταυρό προτίμησης για τις 611 θέσεις στα περιφερειακά συμβούλια ζητούν από τους ψηφοφόρους 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, που σημαίνει ότι κάθε μία θέση τη διεκδικούν 12 υποψήφιοι.
Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων (80.465) είναι για τις δημοτικές κοινότητες. Σημειώνεται ότι η ξεχωριστή κάλπη, που χρησιμοποιήθηκε στις προηγούμενες εκλογές, για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων καταργήθηκε.
Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας.
Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχουν και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.
Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/.
Για τον ίδιο σκοπό, έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.
ΠΗΓΗ: www.voria.gr
Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση Από Τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Και Αλιείας Της ΠKM Για Τους Επιλαχόντες Υποβολής Αιτήσεων «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»
Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest