Αγροτικά Θεσσαλονίκη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΚΜ: Ενημέρωση προς ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για την προφύλαξη ζωικού κεφαλαίου από φυσικές καταστροφές


Με σκοπό οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο από τις συνέπειες ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες, θυελλώδεις άνεμοι, σεισμοί κ.ά.), από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συστήνεται η λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, όπως ενδεικτικά:

    •  Να καταγράψουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των οικείων υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος (όπου απαιτείται), του Πυροσβεστικού Σώματος, Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κλπ.

    •  Να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων της εγκατάστασής τους και του περιβάλλοντα χώρου από ξερά χόρτα και σκουπίδια καθώς και για τη βελτίωση της παροχέτευσης των όμβριων υδάτων.

    • Να μεριμνήσουν για την επάρκεια σε νερό, τροφή και άλλες απαραίτητες προμήθειες, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων σε περίπτωση αποκλεισμού της εγκατάστασης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5-7 ημερών ακόμα και χωρίς τη λήψη εξωτερικής βοήθειας.

    •  Να προμηθευτούν γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος ή/και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.

    • Να μεριμνήσουν να υπάρχει φορτισμένο κινητό τηλέφωνο στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

    •  Να έχουν τακτική ενημέρωση για το δελτίο καιρού.

    •  Σε περίπτωση πυρκαγιάς, πρώτα να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές (Πυροσβεστική κ.ά.) και μετά να προχωρούν στις υπόλοιπες ενέργειες.

    •  Αν υπάρχουν άρρωστα ή τραυματισμένα ζώα, πρέπει να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα, να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και να καλείται ο κτηνίατρος. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η θεραπεία των ζώων, να επικοινωνούν και με τα σφαγεία για την πραγματοποίηση σφαγής έκτακτης ανάγκης.

    •  Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης διάσωσης των ζώων, κατά τις περιπτώσεις διαχείρισης φυσικών καταστροφών με απελευθέρωση αυτών ή με μεταφορά τους σε προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης ζώων, δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι κάθε ενέργεια απομάκρυνσης των ζώων ή προσέγγισης των εκτροφών, πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με τις κατά τόπους αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και πάντα υπό τις οδηγίες των αρμόδιων αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα Παιδιού: Πότε Θα Μπουν Τα Χρήματα Στους Λογαριασμούς Για Την 3η Δόση

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *