Δήμος Χαλκηδόνος Δημοτική Ενότητα Άγιος Αθανάσιος Δημοτική Ενότητα Κουφαλίων Τοπικά νέα Δήμου Χαλκηδόνος

Στεργιάδης Τρ. Απόστολος: “Δύο αρδευτικά έργα πολύ σπουδαία για την αγροτική οικονομία”

Απο τον δημοτικό σύμβουλο, του Δήμου Χαλκηδόνος, Στεργιάδη Απόστολο, λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο:

ΔΥΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχθές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλα δύο ερωτήσεις – προτάσεις στα προ ημερησίας θέματα που θεωρώ πολύ σημαντικές για την οικονομική ανάπτυξη των δημοτών μας.

Πρώτον το θέμα της ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ. Το έργο αφορά στην κατασκευή αρδευτικού δικτύου (με τη μέθοδο της στάγδην), σε τμήματα του αγροκτήματος της Νέας Μεσημβρίας του Δήμου Χαλκηδόνος σε συνολικό εμβαδόν 4.400 περίπου στρεμμάτων, στο οποίο σε δημόσια ανάρτησή του αναφέρθηκε και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Βλαδίμηρος Μωϋσίδης.

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 10,55 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 8,51εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έχει γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο (2020) και έχει προκριθεί μειοδότης του έργου. Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, όμως γραφειοκρατικές διαδικασίες αξιολόγησης του εργολήπτη καθυστερούν την έναρξη του έργου. Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις κατά την εκτέλεση της σύμβασης τότε το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το 2024. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει σπουδαία ώθηση στην αγροτική οικονομία και τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα τα επόμενα χρόνια.

Δεύτερη αναφορά μου είναι σε μια πρόταση που εδώ και πολλά χρόνια εκφράστηκε για την ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΨΩΜΑΤΩΝ στην περιοχή μεταξύ Γέφυρας, Βαθυλάκκου, Προχώματος, που δυνητικά θα μπορέσει να αρδεύσει μια συνολική έκταση 24.000 περίπου στρεμμάτων. Είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο και βασικός μας στόχος ως Δήμος είναι να προηγηθεί μια μελέτη, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για ένταξη σε μελλοντικό Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης. Είναι ένα έργο που μπορεί να γίνει τμηματικά, και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους να εντάσσονται στο δίκτυο περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο για την περιοχή μας και ίσως το πιο προσοδοφόρο στην οικονομία των δημοτών μας. Η περιοχή των υψωμάτων αυτή την περίοδο έχει δεκάδες ατομικές ενεργοβόρες γεωτρήσεις που εκμεταλλεύονται πόσιμο νερό του υδροφόρου ορίζοντα. Η άρδευση των καλλιεργειών γίνεται σε μερικές περιπτώσεις ακόμα με καταιονισμό (μπεκ), μέθοδος που έχει μεγάλη απώλεια σε νερό, που δεν απορροφάται από τα φυτά, το οποίο εξατμίζεται ή καταλήγει σε κανάλια.

Ας ελπίσουμε η δημοτική αρχή να δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον για τα δυο αυτά ΣΠΟΥΔΑΙΑ για την τοπική οικονομία έργα και να δούμε σε πράξη τα επόμενα χρόνια τόσο το αρδευτικό δίκτυο της Νέας Μεσημβρίας, όσο και την μελέτη και ένταξη σε πρόγραμμα του αρδευτικού δικτύου των υψωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *